Η κατάθεση της αναίρεσης ως δικογράφου επιτρέπεται μόνο με βάση ειδικούς, από το νόμο καθορισμένους λόγους, οι οποίοι:
α) Είναι περιορισμένοι και αυστηρά προσδιορισμένοι από το νόμο χωρίς να επιτρέπεται η προσβολή κάθε είδους νομικού παραπόνου ή νομικού ισχυρισμού κατά της απόφασης του Εφετείου.
β) Δεν επιτρέπουν τον έλεγχο από τον Άρειο Πάγο των δεκτών γενόμενων από το δικαστήριο της ουσίας πραγματικών γεγονότων δηλαδή των πραγμάτων και των περιστατικών που αποδείχθηκαν. Ελέγχεται από τον Άρειο Πάγο μόνο η χρήση των πραγματικών αυτών περιστατικών και πραγμάτων για την εφαρμογή του εκάστοτε κανόνα (υπαγωγή πραγματικών περιστατικών στον εφαρμοστέο κανόνα δικαίου). Από τις αποφάσεις που εκδίδει ο Άρειος Πάγος επί αναιρέσεων προκύπτει ότι οι λόγοι που γίνονται δεκτοί από το δικαστήριο αυτό είναι λόγοι που κυρίως αφορούν στην εσφαλμένη ευθεία ή πλαγια ερμηνεία ή εφαρμογή κανόνων ουσιαστικού δικαίου, η εσφαλμένη αποδοχή ή απόρριψη αυτοτελών ισχυρισμών, η κήρυξη απαραδέκτου ή ακόμα και η λήψη υπόψη ή η μή λήψη υπόψη ενός αποδεικτικού μέσου κατά τρόπο που αφήνει ασάφειες για την δικανική κρίση του Εφετείου.
Αυτό που τονίζουμε πάντοτε στους πελάτες του δικηγορικού μας γραφείου για τις υποθέσεις που αναλαμβάνουμε εμείς για εκδίκαση στον Άρειο Πάγο, είναι ότι:
α) Το αν κάποιος θεωρεί ότι αδικήθηκε στο Εφετείο και στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας της ελληνικής δικαιοσύνης δεν αρκεί για να κάνει αίτηση αναίρεσης ή δε σημαίνει αυτομάτως ότι έχει βάσιμο λόγο να κάνει αναίρεση στον Άρειο Πάγο και
β) Η σύνταξη της αίτησης αναίρεσης στον Άρειο Πάγο είναι το δυσκολότερο και πιο επίπονο δικηγορικό καθήκον. Οι κανόνες για τις αναιρέσεις είναι τόσο αυστηροί για τη σύνταξη και μόνο του περιεχομένου της αίτησης αναίρεσης ώστε πρακτικώς να απαιτείται ιδιαίτερη εξειδίκευση του δικηγόρου που αναλαμβάνει τη σύνταξη ή την αντίκρουση μίας αίτησης αναίρεσης.
Η προθεσμία για την άσκηση αναίρεσης σε ποινικές αποφάσεις του Εφετείου είναι 10 ημέρες από την καταχώρηση στο ειδικό βιβλίο της καθαρογραμμένης ποινικής απόφασης του Εφετείου.
Όσον αφορά την άσκηση αίτησης αναίρεσης σε πολιτική απόφαση του Εφετείου, η επίδοση της απόφασης του Εφετείου θέτει σε κίνηση την πολύ σύντομη προθεσμία για την αίτηση αναίρεσης, δηλαδή την προθεσμία των 30 ημερών. Η προθεσμία αυτή όμως δεν ξεκινάει αν δεν έχει επιδοθεί η απόφαση με δικαστικό επιμελητή στον διάδικο που έχασε. Αν η απόφαση του Εφετείου είναι απόφαση που επιβάλλει την καταβολή χρημάτων (καταψηφιστική ή αναγνωριστική απόφαση επί αγωγής για χρήματα) τότε υπάρχει και ανάγκη αναστολής της εκτέλεσης της απόφασης του Εφετείου που είναι ακόμα πιο σύντομη (τρεις ημέρες) και ακόμα πιο δύσκολο να γίνει δεκτή.
Συνεπώς, μόλις εκδοθεί η απόφαση του Εφετείου, είτε ποινική, είτε πολιτική, και κάποιος ενδιαφέρεται να κάνει αναίρεση, πρέπει άμεσα να επικοινωνήσει μαζί μας ή με κάποιον δικηγόρο που να έχει εμπειρία με την σύνταξη και εκδίκαση αιτήσεων αναιρέσεων.
- Δες άρθρο για Έφεση
- Δες άρθρο για Ποινικό Μητρώο
Αξιότιμοι ,Η ερώτηση μου αφορά για Αίτηση αναίρεσης κατά εισαγγελικού βουλεύματος από το εφετείο Δωδεκανήσου .Οριστική παραγραφή του αδικήματος μου λόγω πλαστογραφίας. Είμαι πρώην δημοτικός αστυνομικός και απολύθηκα με ανάκληση του διορισμού μου για αυτό το λόγο. Η ερώτησή μου είναι μέχρι πότε έχω προθεσμία να κάνω αίτηση αναίρεσης κατά του εισαγγελικού βουλεύματος του εφετείου;Αρ. Αποφ. 71/2020 βούλευμα συμβουλίου εφετών Δωδεκανήσου .απόφαση :πάυει οριστικα λόγω παραγραφης τη ποινική δίωξη σε βάρος μου. Έχω δικαίωμα να κάνω αίτηση αναίρεσης μέχρι και τρία χρόνια από την ημέρα που βγήκε η απόφαση; Α ναι
.θέλω να πάρω πιο ευνοϊκή απόφαση . Σκοπός μου είναι να πάρω μία απόφαση που να μπορώ να επιστρέψω στην εργασία μου ως δημοτικός υπάλληλος. Με εκτίμηση ανδρεόγλου.
κιν. 6974071860