Οδήγηση & Αλκοόλ

Άρθρο  42  ΚΟΚ – Οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος

Σύμφωνα με το άρθρο 42 του ΚΟΚ απαγορεύεται η οδήγηση κάθε οχήματος από άτομο ευρισκόμενο υπό την επίδραση οινοπνεύματος (μεθυσμένος), τοξικών ουσιών ή φαρμάκων, που ενδέχεται να επηρεάζουν την ικανότητά του προς οδήγηση.

Υπό την επήρεια αλκοόλ βρίσκεται ένας οδηγός όταν το ποσοστό οινοπνεύματος στον οργανισμό του είναι άνω του 0,50 gr/l αίματος, μετρούμενο με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω του 0,25 ‰ gr/l εμπνεόμενου αέρα, μετρούμενο με συσκευή αλκοολόμετρου.

Ανώτερα των επιτρεπόμενων ορίων μπορούν να ανιχνευτούν ενδεικτικά με κατανάλωση 490 ml μπύρας, 200 ml  κρασιού, 60 ml ούζου, 55 mi ουίσκι ή βότκας.

Οι ποινές είναι ιδιαίτερα αυστηρές  και περιλαμβάνουν:

  • πρόστιμο 200 ευρώ σε ανίχνευση οινοπνεύματος στο αίμα από 0,50 gr/l έως 0,80 gr/l, μετρούμενου με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή από 0,25 έως 0,40 ‰ gr/l εμπνεόμενου αέρα, μετρούμενου με συσκευή αλκοολόμετρου
  • πρόστιμο 700 ευρώ και αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού για 90 ημέρες σε ανίχνευση οινοπνεύματος στο αίμα από 0,80 gr/l έως 1,10 gr/l, μετρούμενου με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω των 0,40 έως 0,60 ‰ gr/l εμπνεόμενου αέρα, μετρούμενου με συσκευή αλκοολόμετρου
  • φυλάκιση τουλάχιστον 2 μηνών, πρόστιμο 1.200 ευρώ και αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού για 180 ημέρες σε ανίχνευση οινοπνεύματος στο αίμα άνω του 1,10 gr/l μετρούμενου με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω των 0,60 ‰ gr/l εμπνεόμενου αέρα, μετρούμενου με συσκευή αλκοολόμετρου.

Σε υποτροπή εντός διετίας επιβάλλεται για κάθε περαιτέρω παράβαση ποινή φυλάκισης 6 μηνών και πρόστιμο 2.000 ευρώ, καθώς και αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού για 5 χρόνια. Η αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού στην περίπτωση αυτή, αρχίζει κάθε φορά από τη λήξη του χρόνου της προηγούμενης αφαίρεσης.