Ο όρος grooming (διαδικτυακή αποπλάνηση) σημαίνει την προσέγγιση ενός ανηλίκου κάτω των 15 ετών με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση. Το online grooming μπορεί να συμβεί σε όλους τους ιστοχώρους που είναι δημοφιλείς στους εφήβους και στα παιδιά όπως στα διαδικτυακά παιχνίδια, στα κοινωνικά δίκτυα, μέσω συνομιλίας (chat) και αλλού. Ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο προσεγγίζονται κάποια στιγμή από κακόβουλους χρήστες. Ενδεικτικά του κινδύνου που διατρέχουν τα παιδιά είναι τα αποτελέσματα του ΙΤΕ, σύμφωνα με τις οποίες το 21% των παιδιών δηλώνει ότι έχει δεχτεί διαδικτυακή παρενόχληση και ένα μεγάλο ποσοστό επιχείρησε να την αντιμετωπίσει χωρίς να το αναφέρει σε κανέναν, το 21% των παιδιών έχει συναντηθεί με κάποιον που γνώρισε στο διαδίκτυο.
Grooming Νομική Αντιμετώπιση – Διαδικτυακή Αποπλάνηση
- α) η προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας στο ψηφιακό περιβάλλον (ΠΚ 337 παρ. 3), η οποία για να στοιχειοθετηθεί απαιτείται ενήλικας να αποκτά επαφή με ανήλικο κάτω των 15 ετών μέσω της χρήσης ηλεκτρονικού μέσου και την προϋπόθεση αμοιβαίας προσέγγισης και σχέσης διαρκούς επικοινωνίας (η συνάντηση με τον ανήλικο αποτελεί επιβαρυντική περίσταση),
- β) η πορνογραφία ανηλίκων μέσω πληροφοριακών συστημάτων (ΠΚ 348Α),
- γ) των πορνογραφικών παραστάσεων ανηλίκων (ΠΚ 348Γ) που σκοπό έχει την προστασία πραγματικών ανηλίκων όσον αφορά τη σεξουαλική ανάπτυξη και την αυτοδιάθεση τους,
- δ) της προσβολής της αιδούς των ανηλίκων στο διαδίκτυο (ΠΚ 342), με στόχο την καταπολέμηση της παιδοφιλίας.
Grooming Παραδείγματα Διαδικτυακής Αποπλάνησης
- Ένας δράστης άρχισε να συνομιλεί μέσω διαδικτυακής υπηρεσίας μηνυμάτων (msn messenger) με ανήλικη κοπέλα, 13 ετών. Αφού κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη της την έπεισε σε αποστολή φωτογραφιών ερωτικού περιεχομένου, τις οποίες έχοντας στην κατοχή του χρησιμοποιούσε προκειμένου να απειλεί το ανήλικο κορίτσι κάθε φορά που δεν συμμορφωνόταν στις επιθυμίες του.
- Παρόμοια συμπεριφορά groomer περιγράφεται και στην απόφαση Πλημμελειοδικείου Πατρών υπ’ αριθμό 342/2016, όπου περιγράφεται λεπτομερώς η ψυχολογική πίεση του δράστη προκειμένου η ανήλικη να στείλει σε αυτόν περισσότερες γυμνές φωτογραφίες , τις οποίες μάλιστα αποθήκευε, ώστε να μπορεί να ανατρέχει σε αυτές όποτε ήθελε.
- Η ΜΟΔ 161/2016 καταδεικνύει ακόμα περισσότερο το φαινόμενο της διαδικτυακής αποπλάνησης ανηλίκου. Σύμφωνα με τα περιστατικά που περιγράφονται σε αυτήν, το 13χρονο θύμα γνώρισε τον 21χρονο δράστη στο διαδίκτυο και στη συνέχεια απέκτησε μαζί του και προσωπική επαφή, συναντώντας τον και συνάπτοντας σχέση μαζί του, ακολουθώντας τον μάλιστα στο σπίτι του, όπου και έμεινε για 10 μέρες.
- Τέλος, συναφής είναι η αναιρετική απόφαση ΑΠ 3/2018 κατά της αθωωτικής απόφασης του ΜΟΔ Κατερίνης 130/2015, σύμφωνα με τα πραγματικά περιστατικά της οποίας το 13χρονο θύμα γνώρισε τον 20χρονο δράστη μέσω της εφαρμογής facebook και σύναψε μαζί του ερωτική σχέση. Ωστόσο, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Κατερίνης δέχτηκε ότι λόγω της σωματικής και πνευματικής ανάπτυξης του θύματος εκείνο μπορούσε να συναινέσει.
- Βλέπε και άρθρο Παιδική Πορνογραφία
- Βλέπε και άρθρο Συκοφαντική Δυσφήμηση μέσω Facebook
- Βλέπε και άρθρο Ηλεκτρονική Απάτη
- Βλέπε και άρθρο Απάτη με Υπολογιστή
- Βλέπε και άρθρο Hacking
- Βλέπε και Μέθοδοι Επιθέσεων στο Διαδίκτυο
- Βλέπε και άρθρο Κακόβουλο Λογισμικό
- Βλέπε και άρθρο Επιθέσεις Διαδικτυακές
- Βλέπε και άρθρο Πειρατεία Διαδικτυακή
- Βλέπε και άρθρο Πειρατεία Λογισμικού
- Βλέπε και άρθρο Διακίνηση Φαρμάκων
- Βλέπε και άρθρο 10 Πρακτικές Ασφάλειας