Επισκεφθείτε μας: Κέντρο Αθήνας, Σταθμός Λαρίσης, Οδός Χωματιανού 31 (Πλησίον Μετρό) --- info@ziamparas.gr --- Καλέστε μας: 210 82 18 945 ή 6975 127 045

ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΠΡΩΗΝ ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ

Ο νόμος περί ενδοοικογενειακής βίας σε πρώην μόνιμους συντρόφους που συζούσαν (ΜονΠλημΘεσ 1873/2019).

Σε αυτή την απόφαση έχουμε την εφαρμογή του νόμου περί ενδοοικογενειακής βίας και σε περιπτώσεις άσκησης βίας μεταξύ τέως μόνιμων συντρόφων, μετά τη σχετική αλλαγή του νόμου το 2018 (μετά την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης). Πριν την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης ο νόμος αφορούσε μόνο σε περιπτώσεις συζύγων.

Η παθούσα είχε σχέση για 5 χρόνια με τον κατηγορούμενο ο οποίος πολλές φορές υπήρξε βίαιος απέναντί της. Αφότου χώρισαν επισκέφθηκε το σπίτι όπου ζούσαν για να πάρει ορισμένα προσωπικά της αντικείμενα.  Εκεί ο πρώην σύντροφός της τη χτύπησε βίαια ρίχνοντάς την από τη σκάλα και της έσκισε τα ρούχα. Ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως η γυναίκα έπεσε μόνη της από τις σκάλες και πως εκείνη ήταν που προκάλεσε τη φασαρία λόγω ζήλιας και υποτιθέμενων ψυχολογικών της προβλημάτων.

Το Δικαστήριο στην υπόθεση αυτή εφάρμοσε τον νόμο περί ενδοοικογενειακής βίας σε περίπτωση πρώην μόνιμων συντρόφων που συζούσαν.  Ειδικότερα, από την ιατροδικαστική έκθεση η εισαγγελική αρχή έκρινε πως ο κατηγορούμενος για σωματική βλάβη, η οποία θα οδηγούσε ελλείψει υποβολής έγκλησης στην απόρριψη της ποινικής δίωξης ως απαράδεκτης. Ο κατηγορούμενος εν τέλει καταδικάστηκε σε ποινή ενός έτους με τριετή αναστολή.