ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΙΑ

Από τα 16 – 26 υπήρξα φανατικός καπνιστής τσιγάρου, με 2-3 πακέτα την ημέρα. Από τα 26 – 36 το έκοψα μαχαίρι, ούτε μια τζούρα, ενώ μετατράπηκα σε φανατικό αντικαπνιστή. Εκ των υστέρων κατάλαβα ότι φθονούσα αυτούς που απολάμβαναν αυτό που εγώ αδυνατούσα να απολαύσω με μέτρο. Από τα 36 μέχρι σήμερα βρήκα την ισορροπία μου καπνίζοντας πούρο: μια σχετικά υγιεινή —πλην ακριβή— συνήθεια. Δοκίμασα και πίπα κάποιους μήνες, αλλά με κούρασε η συνεχή φροντίδα των πιπών.

Καπνίζω 2 πούρα την ημέρα, στο πούρο βέβαια δεν εισπνέεται ο καπνός, ενώ απολαμβάνω πραγματικά την γεύση και την μυρωδιά του ταμπάκου. Όπως χαίρομαι 2-3 ποτήρια κρασί ή ένα καλό γεύμα ή μια ωραία γυναίκα. Στο ιδανικό γεύμα, το αγαπημένο μου λαχανικό είναι πάντα το ταμπάκο και το αγαπημένο μου επιδόρπιο το φαντάζεστε (την εγκράτεια και την αγνότητα, τα αφήνω για μετά τα 80).
 
Το κάπνισμα του τσιγάρου, το οποίο όντως βλάπτει σοβαρά την υγεία, δεν έχει καμιά σχέση με αυτό του πούρου. Το να δώσεις σε έναν καπνιστή τσιγάρου να καπνίσει ένα καλό πούρο, είναι σαν να δίνεις σε έναν αλκοολικό να πιει ένα καλό ποτήρι κρασί. Πιστεύω ακράδαντα ότι αν δεις έναν άντρα πως καπνίζει, πίνει και την σύζυγο του· μπορείς να προβλέψεις με σχετική ασφάλεια την πορεία του. Καλό είναι το αντρικό τρίγωνο των απολαύσεων (καπνίζει, πίνει, πηδάει) να είναι ισοσκελές. Αντιθέτως, σε ελάχιστες γυναίκες (τις πολύ —μα πολύ!— περπατημένες) ταιριάζει το κάπνισμα — στις υπόλοιπες, το τσιγάρο στο στόμα τους είναι τόσο σέξι, όσο το δόντι που λείπει στην φαφούτα. Έτσι είναι too girly, να ανάψεις πούρο με Bic αναπτήρα· μην το ανάψεις καθόλου.
 
Η αίσθηση του αναμμένου πούρου τόσο κοντά στο πρόσωπο, με κάνει να νιώθω υπέροχα. Μην ξεχνάμε ότι η σχέση με την φωτιά είναι που διαφοροποιεί τον άνθρωπο από τα ζώα. Με τα άλλα τρία στοιχεία της φύσης (γη, νερό, αέρας), τα ζώα βρίσκονται σε στενότερη σχέση απ’ ότι οι άνθρωποι. Στο κάπνισμα, αυτή η μέγιστη δυνατή οικειότητα με την φωτιά, μας κάνει να αισθανόμαστε σαν μικροί Προμηθείς. Δεν είναι και λίγο για έναν άντρα να αισθάνεται ημίθεος. Ο άντρας πρέπει να έχει φωτιά μέσα του! Κάτι σαν τον Ουίσντον Τσώρτσιλ, ο οποίος όταν ρωτήθηκε στα 91του για το μυστικό της μακροζωίας του, απάντησε: δύο πούρα την ημέρα, αλκοόλ και καθιστική ζωή.
 
Πριν λίγα χρόνια, πέρασα επτά περίπου μήνες σε μια μικρή ηλιόλουστη πόλη της Καλιφόρνιας, όπου το κάπνισμα απαγορευόταν παντού: στους κλειστούς δημόσιους χώρους· στους ανοικτούς δημόσιους χώρους, όπως το τραπεζάκι μιας πλατείας· ούτε επιτρεπόταν να βγεις έξω ή να πας δίπλα από τον δημόσιο χώρο για να καπνίσεις, έπρεπε να απομακρυνθείς κάποιες δεκάδες μέτρα· ειδική ρήτρα στο μισθωτήριο συμβόλαιο του σπιτιού μου, μου απαγόρευε το κάπνισμα· το αδιανόητο, ακόμα και στην παραλία και στα παγκάκια που ατένιζες την θάλασσα, απαγορευόταν. Κοινωνικά ήταν πιο αποδεκτό να κρατάω στα χέρια μου ένα όπλο παρά ένα πούρο. Σοβαρολογώ.
 
Μιλάμε για αντικαπνιστική υστερία, συγκρινόμενη μόνο με την παρόμοιας έντασης αντιρατσιστική υστερία. Ένας απίστευτος νεοπουριτανισμός με βαθιά —πολύ βαθιά!— αντιδημοκρατικά χαρακτηριστικά. Συνεχή διαφημιστικά σποτάκια στην TV ή δημοσιεύματα ή αφίσες φροντίζουν να διατηρούν σε έξαρση τις δύο υστερίες. Φυσικά, εγώ δεν είχα καμιά διάθεση να σπαταλήσω επτά μήνες από τον βίο μου ως υστερικός αντικαπνιστής, οπότε επέλεξα να γίνω ένας outlaw: κάπνιζα παντού, εκτός από τους κλειστούς ή ανοικτούς δημόσιους χώρους που θα με μπαγλαρώνανε.
 

Και ερχόμαστε στην Ελλάδα, αντικαπνιστικός νόμος: χαχαχα, εδώ γελάνε! Σε όποιο μπαρ, καφετέρια και club να πας, όλοι οι καπνιστές καπνίζουν και μάλιστα τις περισσότερες φορές χωρίς ουσιαστικό εξαερισμό. Θα σου βγάλουν ένα ποτηράκι ή ανθοδοχείο, όπου θα ρίξεις τις στάχτες και τα αποτσίγαρα. Δεν μιλάμε για απαγόρευση του τσιγάρου, αλλά των τασακιών. Αντιτασακικός νόμος, θα έπρεπε να λέγεται – όχι αντικαπνιστικός. Είμαι πολύ περήφανος για τους Έλληνες που αντιστέκονται σθεναρά στον νεοφασισμό. Τα ΜΜΕ είναι απολύτως εξοργιστικά, διότι ουσιαστικά προπαγανδίζουν την νομική εξίσωση του καπνίσματος τσιγάρου με το άτμισμα και το πούρο.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο ΔΕΝ είναι πραγματικό τσιγάρο: αντί για ταμπάκο περιέχει ατμοποιημένο υγρό με νικοτίνη, το οποίο ο χρήστης εισπνέει. Προσοχή, εισπνέει ατμό — όχι καπνό. Αυτό είναι σημαντικό διότι το μεγάλο κακό στον καπνιστή προκαλείται από την καύση του τσιγάρου, η οποία απελευθερώνει εκατοντάδες τοξικές ουσίες, γνωστές ως πίσσα. Για αυτό ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας ενημέρωσε τους Βρετανούς για το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως εξής: το άτμισμα είναι 95% λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα· βοηθάει την διακοπή του καπνίσματος· και το σημαντικότερο, δεν γίνεται μόδα.

Βέβαια το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιέχει νικοτίνη, μια εθιστική ουσία που διεγείρει τις αισθήσεις, ενώ ταυτόχρονα χαλαρώνει κιόλας. Ωστόσο, η νικοτίνη δεν συνδέεται με σοβαρά προβλήματα στην υγεία, όπως περίπου και η καφεΐνη (την οποία αν έπαιρνες μέσω καύσης, όχι ροφήματος, θα ήταν απείρως πιο επιβλαβής). Κοντολογίς: οι άνθρωποι καπνίζουν για την νικοτίνη, αλλά πεθαίνουν από την πίσσα· έτσι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πολύτιμο διότι σου προσφέρει νικοτίνη χωρίς πίσσα.

Λογικά θα περίμενε κανείς να είχε ενθουσιαστεί η διοίκηση των ΗΠΑ από την εφεύρεσή του. Δυστυχώς, συνέβη το ακριβώς αντίθετο, εξίσωσαν το άτμισμα με το κάπνισμα και έθεσαν τεράστια εμπόδια στην ανάπτυξη του κλάδου (χωρίς υπερβολή στο μυαλό τους κάπνισμα και ρατσισμός εξισώνονται). Την ίδια ακριβώς στάση υιοθέτησαν και οι ταγοί (ποιοι είναι άραγε αυτοί;) της ΕΕ εκδίδοντας σχετική υποχρεωτική Οδηγία για τις χώρες μέλη (την βρετανική ανακοίνωση δεν την εξέδωσε το υπουργείο τους, έβαλε άλλους).

Το Ελλαδικό Υπουργείο Υγείας δυστυχώς υιοθέτησε —άκριτα!— την σχετική οδηγία της ΕΕ που εξοβελίζει το άτμισμα από τους δημόσιους χώρους, πέρα από κάθε λογική. Εδώ όμως δεν απάντησε κάποιος Δημόσιος Οργανισμός, αλλά ο ίδιος ο Ελληνικός λαός που δεν μασάει από αυτά και, έστω στην υπερβολική υπερβολή του, ακύρωσε de facto τον αντικαπνιστικό νόμο.

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο, μαζί με το hate speech, αποτελούν τις μεγαλύτερες αποδείξεις της παρεκτροπής διεθνώς των φιλελεύθερων σε ακραίους φιλελεύθερους που ουσιαστικά αποτελεί την αυτοαναίρεσή τους (όπως ακριβώς κάποτε η ανεξέλεγκτη εξουσία μετέτρεψε συντηρητικούς σε ναζιστές αμαυρώνοντας το πνεύμα, σοσιαλιστές σε κομμουνιστές ισοπεδώνοντας την ισότητα· έτσι και τώρα οι ακραίοι φιλελεύθεροι, με την ανεξέλεγκτη εξουσία στα ΜΜΕ, παρεκτράπηκαν φιμώνοντας την ελευθερία).

Ο πόλεμος των ΜΜΕ στο ηλεκτρονικό τσιγάρο απέδειξε περίτρανα πως στόχος του αντικαπνιστικού νόμου διεθνώς δεν ήταν η βελτίωση της δημόσιας υγείας, αλλά ο περιορισμός της ανάγκης για Δημοκρατία.

Leave a Reply

Your email address will not be published.