Επισκεφθείτε μας: Κέντρο Αθήνας, Σταθμός Λαρίσης, Οδός Χωματιανού 31 (Πλησίον Μετρό) --- info@ziamparas.gr --- Καλέστε μας: 210 82 18 945 ή 6975 127 045

ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ – ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

Μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας, επιλέγουν την αγορά των φαρμακευτικών τους προϊόντων και σκευασμάτων από διακίνηση φαρμάκων στο διαδίκτυο. Το φαινόμενο της αγοράς φαρμάκων και συμπληρωμάτων από διάφορες εταιρίες, υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. Ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας, επιλέγουν την αγορά των φαρμακευτικών τους προϊόντων και σκευασμάτων από το διαδίκτυο, εξαιτίας των χαμηλών τιμών που διατίθενται στην αγορά. Διακινούνται μέσω διαδικτύου ως φάρμακα, ιατροτεχνολογικά προϊόντα, συμπληρώματα διατροφής, ή καλλυντικά χωρίς να διαθέτουν σχετική έγκριση του ΕΟΦ (ως φάρμακα) και χωρίς να έχουν γνωστοποιηθεί ή πιστοποιηθεί βάσει των κείμενων διατάξεων (ως συμπληρώματα διατροφής, καλλυντικά και ιατροτεχνολογικά προϊόντα).

Παρακολουθήστε ένα βίντεο που περιγράφει τα πιο συχνά ηλεκτρονικά εγκλήματα:

 

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ κ.ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙΑ

ΤΟΥ ΔΙΕΝΕΡΓΟΥΝΤΟΣ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ  ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ

Της ………………. , με ΑΦΜ ……………………….

*********************************************

Επί των  αποδιδομένων  εις βάρος μου κατηγοριών ως υπόπτου, διετάχθη  δυνάμει της από …………… υπ΄αριθμ. ……………. παραγγελίας του κ.Εισαγγελέως Πρωτοδικών Αθηνών, (ΑΒΜ: …………..), προκαταρκτική εξέταση για τα αδικήματα της κατά συρροήν απάτης ως  και αυτά των αγορανομικών παραβάσεων τα οποία παντελώς   αρνούμαι ότι ετελέσθησαν από εμένα, επαγομένη τα ακόλουθα.

Ι. ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Είμαι ιδρύτρια και νόμιμη εκπρόσωπος της  εταιρίας υπό την επωνυμίαν «…………….. Bulgaria Ltd» γνωστή με τον διακριτικό τίτλο …………………….. εδρευούσης  στην Βουλγαρία, ………………… (σχετικό 1).

Η ως εταιρία μου,  έχει αντικείμενο εργασιών τα βιολογικά συμπληρώματα διατροφής και προϊόντα υγείας με έγκριση από την Βουλγαρική Υπηρεσία Ασφαλείας Τροφίμων (BFSA) (σχετικά 2, 3, 4).

Βασική πεποίθηση της εταιρίας είναι πως η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Προς τον σκοπό αυτόν με φθηνά, αλλά υψηλής ποιότητας συμπληρώματα υγείας, στοχεύουμε στον οικονομικά ευαίσθητο πληθυσμό που προτιμάει τα βιολογικά φυτικά συμπληρώματα που προλαμβάνουν τις ασθένειες παρά την μετέπειτα θεραπεία τους με την λήψη χημικών φαρμάκων με ανεπιθύμητες παρενέργειες.

To 2020 απονεμήθηκε στην εταιρία μου, το Ετήσιο Βαλκανικό Επιχειρηματικό Βραβείο καινοτομίας και σταθερής ανάπτυξη (σχετικό 6). Κάθε αγοραστής των προϊόντων μας έχει το δικαίωμα να ακυρώσει την αγορά του και να του επιστραφούν τα χρήματά του μέσα σε 14 ημέρες από την παραλαβή τους, χωρίς καμιά αιτιολόγηση.

Ουδέποτε μέχρι τώρα αντιμετωπίσαμε κάποιο πρόβλημα με τους καταναλωτές των προϊόντων μας ή με τις αρχές.

Στις ………………… σε Δελτίο Τύπου που είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ, προειδοποιούσε το κοινό ότι αρκετά προϊόντα της εταιρείας μου, τα οποία διακινούνται μέσω διαδικτύου ως συμπληρώματα διατροφής εσφαλμένα προβάλλονταν  ως να έχουν  θεραπευτικές ιδιότητες. Το  γεγονός αυτό, παραπέμπει σε φαρμακευτική δράση, μολονότι δεν διαθέτουν την σχετική έγκριση του ΕΟΦ ο οποίος ενημέρωσε ταυτόχρονα τις αρμόδιες αρχές.

Η πραγματικότητα όμως έχει ως εξής.

Εγώ την  01-10-2015 προσέλαβα στην εταιρία μου ως Διευθύντρια Πωλήσεων και Marketing την ……………….. με Ενιαίο Αριθμό Πολίτη ………………… κάτοικον Σόφιας στην συνοικία ………….. επί της οδού …………….. (σχετικό 7), η οποία υποτίθεται πως είχε εμπειρία προώθησης συμπληρωμάτων διατροφής, όπως ανέφερε και στο βιογραφικό της από την προηγούμενη εμπειρία της σε πολυεθνικές εταιρίες της Βρετανικής και Αμερικανικής αγοράς.

Αυτή όμως αποδείχθηκε  πως δεν είχε την παραμικρή ιδέα το πως προωθούνται τα συμπληρώματα διατροφής, ενώ οργανωτικά είχε παραμελήσει τις ιστοσελίδες της εταιρίας και την επικαιροποίησή τους με τα νέα τηλέφωνα, emails και διευθύνσεις. Τελικά απολύθηκε (σχετικό 8) κάποιους μήνες πριν προκύψουν τα προβλήματα με τις λάθος διαφημίσεις. Δυστυχώς δεν προλάβαμε να άρουμε τις συμφωνίες τις οποίες είχε ήδη συνάψει για λογαριασμό της εταιρίας μας για διαφημιστικές καμπάνιες των προϊόντων μας με τον λάθος τρόπο.   

Με απλά λόγια,  εγώ  αγνοούσα πως τα συμπληρώματα διατροφής της εταιρίας μου προωθούνταν παρανόμως ως έχοντα θεραπευτικές ιδιότητες στην Ελληνική αγορά. Οφείλω να ζητήσω συγγνώμη από τους ανωτέρω τρεις  Έλληνες καταναλωτές για την ταλαιπωρία τους, όπως και από τις Ελληνικές αρχές για την σωρεία λαθών της συνεργάτιδάς μου.

Ουδέποτε κρύφτηκα από τις Ελληνικές αρχές, όποιος ήθελε με έβρισκε.

Ποτέ δεν είχε η εταιρία, ούτε εγώ προσωπικά προβλήματα με τον νόμο (σχετικό 5).

Διατηρώ πολύ στενή σχέση με την Ελλάδα και με τους Έλληνες ενώ μιλώ και την Ελληνική γλώσσα.  Το εξοχικό μου στην ……………… είναι το αγαπημένο μου καταφύγιο.

Είμαι  έγγαμος και μητέρα δύο ανήλικων τέκνων (σχετικό 15).

ΝΟΜΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

Στο άρθρο 63 του Ν. 4689/2020 αναφέρεται ρητώς: «Παραγράφεται το αξιόποινο και παύει η δίωξη των πλημμελημάτων, που έχουν τελεσθεί μέχρι και τις 30.04.2020, κατά των οποίων ο νόμος απειλεί ποινή φυλάκισης μέχρι ένα (1) έτος ή χρηματική ποινή» (σχετικό 11). Στην συγκεκριμένη περίπτωση, το 387ΠΚ δεν ανήκει στις εξαιρέσεις, διότι το εν λόγω αδίκημα δεν αφορά την αγορά εμπορευμάτων με πίστωση.

Επί των κατηγοριών που μου προσάπτονται, θέτω στην κρίση σας τα κάτωθι στοιχεία, τα οποία μεταβάλλουν το αδίκημά μου από Απάτη (386§1α ΠΚ) σε Απάτη Μικρής Αξίας (387 ΠΚ) και βάσει του άρθρου 63 του Ν. 4689/2020 εξαλείφεται το αξιόποινο και παύει η ποινική δίωξη μιας και η πράξη τελέστηκε τον Σεπτέμβριο 2017.

Στην δικογραφία αναφέρονται τρεις καταναλωτές οι οποίοι είχαν παράπονα από τα προϊόντα μας. Ειδικώτερον

Στον ………………….. (σχετικό 12) προλάβαμε και επιστρέψαμε το ποσόν  των 58€, που είχε καταβάλλει για το προϊόν «…………………»,  επισημαίνοντας ότι  ο εν λόγω καταναλωτής ουδόλως δυσκολεύτηκε να μας βρει.

Στους έτερους  δύο, ………………….. (σχετικό 13) και Γεώργιο Κασαπίδη (σχετικό 14), δεν επιστρέψαμε τα ποσά 34€ και 82€ αντίστοιχα, τα οποία είχαν πληρώσει για τα προϊόντα «………………» και «………………» (φυσικά ανά πάσα στιγμή είμαστε στην διάθεση τους να τα επιστρέψουμε, αν επικοινωνήσουν μαζί μας).

Σύνολο 116€.

Ωστόσο οι τιμές πλέον αυτών των φαρμάκων είναι πολύ φθηνότερες και προς απόδειξη αυτού, επισυνάπτω τις τωρινές τιμές 25€ και 62€. (σχετικά 9, 10).

Σύνολο λοιπόν τωρινής αξίας των συμπληρωμάτων «…………..» και «…………………»: 87€.

Στον Νέο Ποινικό Κώδικα στο άρθρο 387 ΠΚ δεν αναφέρεται  πλέον ο όρος «ευτελούς αξίας» στον οποίο η νομολογία έδινε μια αξία μεταξύ 70€ – 150 €, αλλά «μικρής αξίας», θέλοντας ο νομοθέτης σαφώς να υψώσει τον πήχη της αξίας για την συγκεκριμένη ελαφρυντική περίσταση.

Δεδομένου πως η αξιόποινη πράξη τελέστηκε Σεπτέμβριο 2017 και είναι αποδεδειγμένα πλέον «μικρής αξίας», εμπίπτει στην ελαφρυντική περίσταση του 387 ΠΚ και εφαρμόζεται το άρθρο 63 του Ν. 4689/2020.

Επικουρικά, βάσει του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (45 επ. ΚΠΔ), αφ’ ης στιγμής υφίσταται το στάδιο της   προκαταρκτικής εξέτασης χωρίς να έχει ασκηθεί ακόμη ποινική δίωξη και εφόσον υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ενοχής, ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών με έγκριση του εισαγγελέα εφετών (45§2 ΚΠΔ) ή σύμφωνη γνώμη Πρωτοδίκη (48§1 ΚΠΔ), δύναται να απόσχει προσωρινά από την ποινική δίωξη, είτε λόγω των μικρών συνεπειών της πράξης (45§2 ΚΠΔ), είτε λόγω της επιβολής όρων όπως η καταβολή ορισμένου χρηματικού ποσού σε φιλανθρωπικό ίδρυμα (48§1β ΚΠΔ).

Επειδή το βάσιμο και αληθές των ισχυρισμών μου,επιρρωνύεται και εκ των κάτωθι προσαγομένων  αποδεικτικών εγγράφων με επισυναπτόμενες τις μεταφράσεις στα Ελληνικά όπου απαιτείται με αύξοντα αριθμού σχετικού.

ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ

1.- Καταστατικό «……………………» και ισολογισμοί 2019.

2.- Πιστοποιητικό Βουλγαρικό για την κυκλοφορία στην αγορά του σκευάσματος «………………..».

3.- Πιστοποιητικό Βουλγαρικό για την κυκλοφορία στην αγορά του σκευάσματος «……………….».

4.- Πιστοποιητικό Βουλγαρικό για την κυκλοφορία στην αγορά του σκευάσματος «……………….».

5.- Γενικό Ποινικό Μητρώο στην Βουλγαρία στο οποίο φαίνεται ο σύννομος βίος μου.

6.- 2020 Ετήσιο Βαλκανικό Επιχειρηματικό Βραβείο καινοτομίας και σταθερής ανάπτυξη.

7.-Πρόσληψη και αναγγελία Σύμβασης Εξαρτημένης σχέσης εργασίας της Διευθύντριας Πωλήσεων και Marketing …………………

8.- Απόλυση και καταγγελία Σύμβασης Εξαρτημένης σχέσης εργασίας της Διευθύντριας Πωλήσεων και Marketing ………………….

9.- Διαφήμιση του σκευάσματος «………………..» που δηλώνει την νέα τιμή στο 2020 του σκευάσματος στα 25€.

10.- Διαφήμιση του σκευάσματος «……………….» που δηλώνει την νέα τιμή στο 2020 του σκευάσματος στα 62€.

11.- Άρθρο 63 του Ν. 4689/2020.

12.-Κατάθεση ………………………

13.-Κατάθεση ……………………..

14.- Κατάθεση ………………..

15.-Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης.

Επειδή εξ΄ όλων όσων παραπάνω αναλυτικά εξετέθησαν, συνάγεται αβίαστα το συμπέρασμα πως δεν στοιχειοθετείται υποκειμενικώς  ούτε αντικειμενικώς η αποδιδόμενη σε μένα κατηγορία της απάτης κατά συρροή και παραβίαση αγορανομικών διατάξεων.

Μάρτυρα προτείνω την πρώην συνεργάτιδά μου και υπεύθυνη του εμπορικού αλαλούμ στην Ελληνική αγορά,  ……………….. με Ενιαίο Αριθμό Πολίτη ………………… κάτοικος Σόφιας στην συνοικία …………… επί της οδού ………………..,

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

ΑΙΤΟΥΜΑΙ

Όπως παύσει η εις βάρος μου ποινική δίωξη βάσει άρθρου 63 του Ν. 4689/2020, διότι το αδίκημα τελέστηκε πριν τις 30.04.2020 και δεν ανήκει στα εξαιρούμενα αδικήματα του εν λόγω νόμου, άλλως επικουρικώς, δυνάμει  των άρθρων 45§2 ΚΠΔ ή 48§1β ΚΠΔ όπως  παύσει προσωρινά η εις βάρος μου ποινική δίωξη με την καταβολή ορισμένου χρηματικού ποσού σε φιλανθρωπική οργάνωση.

Αθήνα, 29-09-2020

Ο καταθέτων τις έγγραφες εξηγήσεις