Επισκεφθείτε μας: Κέντρο Αθήνας, Σταθμός Λαρίσης, Οδός Χωματιανού 31 (Πλησίον Μετρό) --- info@ziamparas.gr --- Καλέστε μας: 210 82 18 945 ή 6975 127 045

10 ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Παρακολουθήστε ένα βίντεο που περιγράφει τα πιο συχνά ηλεκτρονικά εγκλήματα:

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

  1. Συνειδητοποιήστε ότι είστε ένας ελκυστικός στόχος για τους χάκερς. Μην πείτε ποτέ “Δεν θα συμβεί σε μένα”.
  2. Πρακτική καλή διαχείριση κωδικού πρόσβασης. Χρησιμοποιήστε ένα ισχυρό μείγμα χαρακτήρων και μην χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για πολλούς ιστότοπους. Μην μοιράζεστε τον κωδικό πρόσβασής σας με άλλους, μην το γράφετε σε χαρτάκια και σίγουρα μην το γράφετε σε μια σημείωση και να το επικολλήσετε στην οθόνη σας.
  3. Μην αφήνετε τις συσκευές σας αφύλακτες. Εάν χρειάζεστε να αφήσετε τον υπολογιστή, το τηλέφωνο ή το tablet σας για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα, ανεξάρτητα από το πόσο σύντομο είναι, κλειδώστε το, έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να το χρησιμοποιήσει ενώ εσείς απουσιάζετε. Εάν φυλάσσετε ευαίσθητες πληροφορίες σε μονάδα USB ή εξωτερικό σκληρό δίσκο, φροντίστε να την κλειδώσετε επίσης.
  4. Να είστε πάντα προσεκτικοί όταν κάνετε κλικ σε συνημμένα ή συνδέσμους στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Εάν είναι απροσδόκητο ή ύποπτο για οποιονδήποτε λόγο, μην κάνετε κλικ σε αυτό. Διπλός έλεγχος της διεύθυνσης URL του δικτυακού τόπου που σας μεταφέρει ο σύνδεσμος: οι κακοί ηθοποιοί συχνά θα επωφεληθούν από λάθη ορθογραφίας για να σας κατευθύνουν σε έναν επιζήμιο τομέα.
  5. Προσεχτική περιήγηση, ειδικά για αγορές και ψώνια online, θα πρέπει να πραγματοποιoύνται μόνο σε μια συσκευή που ανήκει σε εσάς, σε ένα δίκτυο στο οποίο εμπιστεύεστε. Είτε πρόκειται για τηλέφωνο ενός φίλου, δημόσιο υπολογιστή, είτε για δωρεάν WiFi σε κάποια καφετέρια ή άλλο δημόσιο χώρο, τα δεδομένα σας θα μπορούσαν να αντιγραφούν ή να κλαπούν.
  6. Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας τακτικά και βεβαιωθείτε ότι το λογισμικό προστασίας από ιούς είναι πάντα ενημερωμένο.
  7. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με οτιδήποτε συνδέετε στον υπολογιστή σας. Το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να εξαπλωθεί μέσω μολυσμένων μονάδων USB flash, εξωτερικών σκληρών δίσκων και ακόμη και smartphones.
  8. Παρακολουθήστε τι μοιράζεστε στα κοινωνικά δίκτυα. Οι εγκληματίες μπορούν να φτάσουν σε επαφή μαζί σας και να αποκτήσουν εύκολα πρόσβαση σε μια τεράστια ποσότητα πληροφοριών, π.χ. που πηγαίνετε σχολείο, που εργάζεστε, πότε βρίσκεστε σε διακοπές, κλπ., κάτι που θα μπορούσε να τους βοηθήσει να αποκτήσουν πρόσβαση σε πιο πολύτιμα δεδομένα.
  9. Να είστε πολύ προσεκτικοί όταν κάποιος προσπαθεί να αποκτήσει πληροφορίες από εσάς μέσω της χειραγώγησης. Εάν κάποιος σας καλεί ή σας στέλνει ηλεκτρονικά μηνύματα στα οποία ζητά ευαίσθητες πληροφορίες, πείτε όχι. Μπορείτε πάντα να καλέσετε την εταιρεία, της οποίας προσποιείται κάποιος ότι είναι υπάλληλος, απευθείας για να επαληθεύσετε τα διαπιστευτήρια πριν δώσετε οποιαδήποτε πληροφορία.
  10. Βεβαιωθείτε ότι παρακολουθείτε τους λογαριασμούς σας για οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα. Εάν βλέπετε κάτι άγνωστο, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι έχετε επηρεαστεί.