Στη νομική επιστήμη ως συγγένεια εννοείται ο οικογενειακός δεσμός ή σχέση που υπάρχει ανάμεσα σε δύο φυσικά πρόσωπα. Υπάρχουν δύο είδη συγγενειών:
α. Συγγένεια εξ’ αίματος μεταξύ δύο προσώπων υπάρχει:
α1. Όταν το ένα πρόσωπο κατάγεται από το άλλο (π.χ. παιδί-γονείς). Για να υπάρξει αυτός ο δεσμός στην περίπτωση της μητέρας, αρκεί προφανώς η γέννηση του προσώπου. Αντίθετα για να ιδρυθεί η σχέση με τον πατέρα χρειάζεται αυτός να παντρευτεί τη μητέρα του τέκνου ή (αν δεν παντρευτούν) να προβεί σε αναγνώριση της πατρότητας. Η συγγένεια αυτή λέγεται σε εξ’ αίματος σε ευθεία γραμμή.
α2. Όταν κατάγονται από τον ίδιο ανιόντα (π.χ. αδέρφια). Η συγγένεια αυτή λέγεται εξ’ αίματος σε πλάγια γραμμή.
β. Συγγένεια εξ’ αγχιστείας υπάρχει όταν τελεστεί γάμος ανάμεσα σε δύο πρόσωπα. Από τη στιγμή εκείνη ο ένας σύζυγος είναι συγγενής εξ’ αγχιστείας με τους συγγενείς εξ’ αίματος του άλλου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σύζυγοι μεταξύ τους δεν είναι συγγενείς, ενώ ο βαθμός συγγένειας υπολογίζεται με βάση των αριθμό γεννήσεων που έχουν μεσολαβήσει ανάμεσα στα δύο πρόσωπα. Η μητέρα π.χ. είναι συγγενής α’ βαθμού εξ’ αίματος σε ευθεία γραμμή με το παιδί της, ενώ τα αδέρφια μεταξύ τους είναι β’ βαθμού εξ’ αίματος σε πλάγια γραμμή μεταξύ τους. Τα ίδια ισχύουν και για να βρει κανείς το βαθμό της εξ’ αγχιστείας συγγένειας.
Η ύπαρξη συγγένειας και ο βαθμός της μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο σε πολλά νομικά ζητήματα, καθώς με βάση αυτήν ο νόμος ορίζει κωλύματα (π.χ. γάμου) και παραχωρεί δικαιώματα (π.χ. κληρονομικά).
Βλέπε και άρθρο Δικηγόρος Κληρονομικού Δικαίου