Επισκεφθείτε μας: Κέντρο Αθήνας, Σταθμός Λαρίσης, Οδός Χωματιανού 31 (Πλησίον Μετρό) --- info@ziamparas.gr --- Καλέστε μας: 210 82 18 945 ή 6975 127 045

ΣΥΠΟΘΑ – ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ – ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

Κατά των πορισμάτων ελεγκτών δόμησης καθώς και πράξεων/παραλήψεων των οργάνων των Υπηρεσιών Δόμησης (Πολεοδομιών) των Δήμων, που εκδίδονται με βάση την νομοθεσία για την έκδοση οικοδομικών αδειών, και την νομοθεσία για τα αυθαίρετα, προβλέπεται η άσκηση προσφυγής στο αρμόδιο Συμβούλιο Πολεοδομικών θεμάτων και αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ).

Οι περισσότερες υποθέσεις τακτοποίησης αυθαιρέτων διεκπεραιώνονται στο επίπεδο της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΥΠΕΚΑ/ΤΕΕ. Το περιεχόμενο του φακέλου της δήλωσης δημιουργείται από τον μηχανικό και αναρτάται στο διαδίκτυο με ευθύνη του. Όλα τα δεδομένα του φακέλου θεωρούνται έγκυρα και η ιδιοκτησία είναι τακτοποιημένη πολεοδομικά.

Ακόμη και αν η τακτοποίηση γίνεται μετά από έλεγχο και σύνταξη έκθεσης αυθαιρέτων κατασκευών της πολεοδομίας, η υπαγωγή της υπόθεσης στον Ν 4495/17 αρκεί από μόνη της για να σταματήσει η διαδικασία των κυρώσεων και να μπει ο φάκελος στο αρχείο.

Στην περίπτωση όμως που έχει επιβληθεί πρόστιμο, και ιδιαίτερα αν αυτό είναι υψηλό, ή μετά από πίεση επίμονου αντιδίκου, η Πολεοδομία έχει την δυνατότητα, μετά από έλεγχο του φακέλου, να ακυρώσει την τακτοποίηση με την αιτιολογία της εξαίρεσης του ακινήτου από την δυνατότητα υπαγωγής στον Νόμο των αυθαιρέτων.

Οι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν σε εξαίρεση είναι πολλοί. Σε σύγχρονα αυθαίρετα συνήθως αμφισβητείται η ημερομηνία ανέγερσης αν αυτή είναι κοντά στην 28/7/2011, που έχει τεθεί ως ορόσημο για την υπαγωγή. Άλλος λόγος είναι η ανέγερση αυθαιρέτου σε κοινόχρηστο χώρο όπου δεν εξασφαλίζεται η συναίνεση των ιδιοκτητών. Μία σύνθετη περίπτωση που θέλει πάρα πολλή προσοχή είναι ή Ανάκληση Οικοδομικής άδειας όταν έχει προηγηθεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση για την αυθαιρεσία.  Οι υπόλοιπες περιπτώσεις έχουν κυρίως να κάνουν με τις εξαιρέσεις του άρθρου 89 του Νόμου 4495/17, για τις ειδικές ή προστατευόμενες περιοχές της χώρας όπου οι διατάξεις περί νομιμοποίησης αυθαιρέτων δεν έχουν ισχύ.

Αν έχετε εμπλακεί σε μία τέτοια περίπτωση θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες που προβλέπει η πολεοδομική Νομοθεσία για να υπερασπίσετε την άποψή σας. Για τα  πολεοδομικά θέματα απαιτείται εμπεριστατωμένη τεχνική ανάλυση και στα καθ’ ύλη αρμόδια διοικητικά δικαστήρια που αποτελούν μια άλλη επιλογή για την διερεύνηση της υπόθεσης.

Για αυτό τον λόγο έχει θεσπιστεί η λειτουργία του Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ). Συγκροτείται κυρίως από έμπειρους Αρχιτέκτονες – Μηχανικούς εκπροσώπους σχετικών με την περιοχή φορέων καθώς και τον πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του κράτους της οικείας Περιφερειακής ενότητας.

Το ΣΥΠΟΘΑ είναι κάτι αντίστοιχο με το Εφετείο, αν θεωρήσουμε ότι η Υπηρεσία Δόμησης είναι αυτή που αποφασίζει για την υπόθεση σε πρώτο επίπεδο. Με την διαφορά ότι εδώ ο πολίτης μπορεί να ζητήσει επανεξέταση της υπόθεσης αν θεωρεί ότι διαθέτει συμπληρωματικά στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να του εξασφαλίσουν μία θετική απόφαση. Σε ιδιάζουσες περιπτώσεις πολύ μεγάλων ή ειδικών ακινήτων ο ενδιαφερόμενος μπορεί να προσφύγει στο Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ), όργανο αντίστοιχο με τον «Άρειο Πάγο».

Στο ΣΥΠΟΘΑ δεν προσφεύγει άμεσα ο πολίτης, αλλά υποβάλλει αίτημα προσφυγής συνοδευόμενο από παράβολο 50€, στην οικεία Πολεοδομία. Η Υπηρεσία Δόμησης συντάσσει την εισηγητική έκθεση (συνήθως αρνητική), και διαβιβάζει τον φάκελο της υπόθεσης στο ΣΥΠΟΘΑ.

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μία θετική ετυμηγορία του Συμβουλίου θα σας απαλλάξει οριστικά από το πρόβλημα, ακόμη και αν η Πολεοδομία είναι πολύ αρνητικά προδιατεθημένη σε αυτό. Αντίθετα αν η απόφαση είναι αρνητική τότε πολύ δύσκολα θα μπορέσει να ανατραπεί και στα διοικητικά δικαστήρια. Για αυτόν τον λόγο η τεκμηρίωση των απόψεών σας, η προετοιμασία και η παράσταση στο συμβούλιο έχουν πολύ μεγάλη σημασία για την ευνοϊκή έκβαση της υπόθεσης.

Για αυθαίρετα που έχουν περάσει σε διαδικασία αμφισβήτησης, θα χρειαστείτε πολύ έμπειρο σύμβουλο με πολλές επιτυχημένες παραστάσεις σε αντίστοιχα όργανα.