Επισκεφθείτε μας: Κέντρο Αθήνας, Σταθμός Λαρίσης, Οδός Χωματιανού 31 (Πλησίον Μετρό) --- info@ziamparas.gr --- Καλέστε μας: 210 82 18 945 ή 6975 127 045

Παιδική Πορνογραφία

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών και του FBI, κάθε δευτερόλεπτο, 750.000 άνθρωποι βλέπουν υλικό με παιδική πορνογραφία στο Διαδίκτυο. Πολλοί από αυτούς τους παραβάτες περνούν απαρατήρητοι. Αυτό απέδειξε το περσινό καλοκαίρι η «Επιχείρηση Daylight», μια πανευρωπαϊκή αστυνομική προσπάθεια με σκοπό την πάταξη των χρηστών παιδικής πορνογραφίας, η οποία οδήγησε στον σχηματισμό δικογραφιών για 611 υποθέσεις με την υποψία διάπραξης αδικημάτων, 207 εκ των οποίων ερευνήθηκαν. 75 οδηγήθηκαν στην Δικαιοσύνη.

Παρακολουθήστε ένα βίντεο για την παιδική πορνογραφία ως κατεξοχήν ηλεκτρονικό έγκλημα:

Πορνογραφία Ενηλίκων και Ανηλίκων

Σε αντίθεση με την αρχαιοελληνική ελευθεριότητα και ανοχή, μετά την κυριαρχία της Εβραϊοχριστιανικής ηθικής στο Βυζάντιο, αρχίζει η καταστολή των άσεμνων θεαμάτων και των αισχρών απεικονίσεων, δηλ. κάθε μορφής τολμηρή ζωγραφική. Επιδιώκεται, έτσι, το μονοπώλιο της χριστιανικής θρησκείας με τον εξοβελισμό κάθε ειδωλολατρικού τύπου τέχνης. Σχηματικά μπορεί κανείς να διακρίνει, παγκοσμίως, τρία συστήματα ρύθμισης της πορνογραφίας ενηλίκων:

 • Χώρες όπου η πορνογραφία ενηλίκων είναι απολύτως νόμιμη (Δυτική Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδάς, Ιαπωνία κ.λπ.),
 • Χώρες όπου είναι απολύτως παράνομη (Αραβικές – μουσουλμανικές χώρες, Κίνα) και
 • Χώρες όπου είναι νόμιμη υπό περιορισμούς (Ινδία, Αυστραλία, Νότια Αφρική, Ρωσία).

Διαφορετικά όμως έχουν τα πράγματα αναφορικά με την παιδική πορνογραφία που απαγορεύεται διεθνώς για την προστασία του εννόμου αγαθού της σεξουαλικής αυτοδιάθεσης των ανηλίκων και την ακώλυτη/αδιατάρακτη σεξουαλική ανάπτυξή τους.

Δράστης και Θύμα Παιδικής Πορνογραφίας

Η παιδική πορνογραφία διακρίνεται με βάση το περιεχόμενό της, σε πραγματική, στην οποία μετέχουν πραγματικά παιδιά, και εικονική, στην οποία παρουσιάζονται ζωγραφισμένα σκίτσα παιδιών. Δράστης του εγκλήματος της διακίνησης υλικού πορνογραφίας ανηλίκων μπορεί να είναι κάθε πρόσωπο, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, δηλ. κατ’ αρχήν και ανήλικο. Θύμα είναι ανήλικος ανεξαρτήτως φύλου ή άλλων χαρακτηριστικών. Ανήλικο είναι το πρόσωπο που δεν έχει συμπληρώσει ακόμα το 18ο έτος της ηλικίας του. Η ανηλικότητα διαπιστώνεται και «διά γυμνού οφθαλμού» με την εξέταση των μορφολογικών χαρακτηριστικών του σώματος του θύματος ή μπορεί να θεωρείται «δεδομένη, στην περίπτωση λ.χ. απεικόνισης του σώματος βρεφών».

Η θέση του ηλικιακού ορίου προστασίας στα 18 χρόνια, και όχι στα 15 που είναι το γενικό όριο της σεξουαλικής συναίνεσης (κατά το άρ. 339 ΠΚ), επεκτείνει την ποινική προστασία από την πορνογράφηση σε όλο το φάσμα της ανηλικότητας. Με αυτό τον τρόπο, όμως, δημιουργείται μια αντίφαση της έννομης τάξης, τουλάχιστον στις περιπτώσεις της παραγωγής, προμήθειας και κατοχής υλικού παιδικής πορνογραφίας, καθώς ενώ το μείζον (γενετήσια πράξη με ανήλικο, μεταξύ 15 έως 18 ετών) είναι ατιμώρητο, το έλασσον (πορνογράφηση του ανηλίκου και διατήρηση του υλικού) τιμωρείται. Με άλλα λόγια, ενώ η γενετήσια πράξη με 16χρονο είναι ατιμώρητη, η πορνογράφηση του 17χρονου, που επιδεικνύει τα γεννητικά του όργανα ή τελεί γενετήσια πράξη, είναι αξιόποινη (κατά το άρ. 348Α ΠΚ). Η συναίνεση του (ανήλικου) θύματος δεν αίρει τον άδικο χαρακτήρα της πράξης, ιδίως δοθέντος ότι πρόκειται για ανήλικο, ο οποίος κατά τον νομοθέτη δεν διαθέτει την ηλικιακή ωριμότητα ελεύθερης διάθεσης του εννόμου αγαθού της σεξουαλικής ελευθερίας για πορνογράφηση.

Σύμφωνα με τον ορισμό του υλικού παιδικής πορνογραφίας (άρ. 348Α § 3 ΠΚ), τέτοιο συνιστά και η «εικονική αποτύπωση» των γεννητικών οργάνων ή του σώματος εν γένει ή και «εικονικής γενετήσιας πράξης» ανηλίκου. Έτσι εξισώνεται η εικονική με τη πραγματική πορνογραφία, ζήτημα για το οποίο εκφράζονται αντικρουόμενες απόψεις, σε.διεθνές επίπεδο.

Μορφές παιδικής πορνογραφίας

Η πορνογραφία ανηλίκων διαπλάθεται στο σχετικό άρθρο του ΠΚ (άρ. 348Α ΠΚ) με πολλές μορφές: από ένα ελαφρύ πλημμέλημα (απλή απόκτηση πρόσβασης σε παιδική πορνογραφία) μέχρι ένα βαρύ κακούργημα (τον θάνατο του ανήλικου).

Τρεις βαθμίδες διακεκριμένων περιπτώσεων, τιμωρούμενων με ποινές κάθειρξης μέχρι δέκα ετών, τουλάχιστον δέκα ετών και ισοβίων, αντίστοιχα, προβλέπονται στις §§ 4-5 του άρ. 348Α ΠΚ. Η δόμηση των διακεκριμένων μορφών του εγκλήματος και η αντίστοιχη επιβάρυνση των ποινών θεμελιώνεται:

 1. στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του δράστη ως μιας σταθερής πηγής κινδύνου, που είναι η κατ’ επάγγελμα τέλεση,
 2. στον τρόπο τέλεσης που συνεπάγεται ιδιαίτερη επικινδυνότητα λ.χ. άσκηση ή απειλή βίας, κατάχρηση εμπίστευσης ανηλίκου, έκθεση σε κίνδυνο ζωής,
 3. στο ευάλωτο πρόσωπο του θύματος λ.χ. ανήλικο ως 12 ή 15 ετών ή έχων ανάγκη, ασθένεια ή αναπηρία, και τέλος,
 4. στο ιδιαίτερο αποτέλεσμα της πράξης, που είναι η βαριά σωματική βλάβη ή ο θάνατος.

Δύο περιπτώσεις ιδιαίτερα διακεκριμένων εγκλημάτων προβλέπονται στην § 5: Η χρησιμοποίηση ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει το δωδέκατο έτος της ηλικίας του και η πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης στο θύμα προβλέπονται ως (απλή) ιδιαίτερα διακεκριμένη περίπτωση, τιμωρούμενη με ποινή κάθειρξης τουλάχιστον δέκα ετών. Παράλληλα η πρόκληση θανάτου προβλέπεται ως (βαριά) ιδιαίτερα διακεκριμένη περίπτωση, τιμωρούμενη με ποινή ισόβιας κάθειρξης ή πρόσκαιρης τουλάχιστον δέκα ετών.

Έκθεση Εργαστηριακής Πραγματογνωμοσύνης για παιδική πορνογραφία

Κλειδί στην αξιολόγηση από το δικαστήριο της συμπεριφοράς του δράστη αποτελεί η Έκθεση Εργαστηριακής Πραγματογνωμοσύνης της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, μαζί με την αντίστοιχη προσκομιζόμενη τεχνική γνωμάτευση από την πλευρά του κατηγορούμενου. Η Έκθεση Πραγματογνωμοσύνης αφορά τα κατασχεθέντα πειστήρια του εγκλήματος: σκληροί δίσκοι, Laptops, DVD, κινητά τηλέφωνα, USB κτλ. Στα αρχεία που θα βρεθούν σε αυτές τις συσκευές θα εξετασθούν θέματα που θα κρίνουν την ενοχή του κατηγορουμένου, αλλά και την επιμέτρηση της ποινής. Ενδεικτικά:

 1. Το περιεχόμενο των απλά διαγραμμένων, οριστικά διαγραμμένων και μη διαγραμμένων αρχείων υλικού παιδικής πορνογραφίας,
 2. Η ύπαρξη ή όχι συστηματικής αποθήκευσης των αρχείων με δομή φακέλων/υποφακέλων,
 3. Η χρησιμοποίηση cloud storage και εξωτερικών σκληρών δίσκων,
 4. Η ανεύρεση μηνυμάτων με ανήλικους (sexting),
 5. Η ανταλλαγή μηνυμάτων με άλλους διακινητές υλικού παιδικής πορνογραφίας,
 6. Ο εντοπισμός ειδικού λογισμικού διαμοιρασμού αρχείων torrents,
 7. Ο εντοπισμός λογισμικού απόκρυψης ταυτότητας VPN (Virtual Private Network),
 8. Η χρησιμοποίηση Browser TOR (The Onion Ring) απόκριψης ταυτότητας,
 9. Εγκατεστημένα λογισμικά διαγραφής του ιστορικού προσπέλασης αρχείων,
 10. Εγκατεστημένα λογισμικά οριστικής διαγραφής (data wiping) με την μέθοδο επανεγγραφής πληροφορίας στο σημείο αποθήκευσής τους, καθιστώντας την επαναφορά της διαγραμμένης πληροφορίας μη εφικτή.
 11. Το ιστορικό αναζητήσεων υλικού παιδικής πορνογραφίας στις μηχανές αναζήτησης.

Δικαστική Πραγματικότητα στην παιδική πορνογραφία

Στην Ελλάδα είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις παραγωγής παιδικής πορνογραφίας. Οι περισσότερες υποθέσεις αφορούν στη διακίνηση και στην κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας. Μάλιστα, στην μέση δικογραφία που συντάσσεται ενάντια σε κάποιον κατηγορούμενο, βλέπουμε ότι συνήθως εξετάζεται η κατοχή μερικών δεκάδων φωτογραφιών. Πολλές περιπτώσεις όμως, αφορούν νεαρούς οι οποίοι από περιέργεια επισκέφτηκαν κάποια ιστοσελίδα και κατέβασαν μία ή δύο φωτογραφίες ή κατέβασαν ένα βιντεοκλίπ και μαζί του κατέβηκε υλικό παιδικής πορνογραφίας. Η ζωή των νεαρών αυτών, εφόσον καταδικαστούν, καταστρέφεται ολοσχερώς. Οι περισσότερες υποθέσεις δεν αφορούν κάποιον κατά συρροή εγκληματία, αλλά νεαρά άτομα τα οποία από περιέργεια επισκέφτηκαν κάποιο site και κινδυνεύουν με μία εξοντωτική ποινή.