Επισκεφθείτε μας: Κέντρο Αθήνας, Σταθμός Λαρίσης, Οδός Χωματιανού 31 (Πλησίον Μετρό) --- info@ziamparas.gr --- Καλέστε μας: 210 82 18 945 ή 6975 127 045

ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑ – ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών και του FBI, κάθε δευτερόλεπτο, 750.000 άνθρωποι βλέπουν υλικό με παιδική πορνογραφία στο Διαδίκτυο. Πολλοί από αυτούς τους παραβάτες περνούν απαρατήρητοι.

Παράδειγμα

Επιτυχημένη αθωωτική απόφαση του γραφείου μας σε υπόθεση παιδικής πορνογραφίας από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών: Αποφαση Αθωος Παιδικη πορνογραφια Μικτο Ορκωτο Δικαστηριο

Επεξηγηματικό Βίντεο για Παιδική Πορνογραφία

Παρακολουθήστε ένα βίντεο για την παιδική πορνογραφία ως κατεξοχήν ηλεκτρονικό έγκλημα:

Δράστης και Θύμα Παιδικής Πορνογραφίας

Η παιδική πορνογραφία διακρίνεται με βάση το περιεχόμενό της, σε πραγματική, στην οποία μετέχουν πραγματικά παιδιά, και εικονική, στην οποία παρουσιάζονται ζωγραφισμένα σκίτσα παιδιών. Δράστης του εγκλήματος της διακίνησης υλικού πορνογραφίας ανηλίκων μπορεί να είναι κάθε πρόσωπο, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, δηλ. κατ’ αρχήν και ανήλικο. Θύμα είναι ανήλικος ανεξαρτήτως φύλου ή άλλων χαρακτηριστικών. Ανήλικο είναι το πρόσωπο που δεν έχει συμπληρώσει ακόμα το 18ο έτος της ηλικίας του. Η ανηλικότητα διαπιστώνεται και «διά γυμνού οφθαλμού» με την εξέταση των μορφολογικών χαρακτηριστικών του σώματος του θύματος ή μπορεί να θεωρείται «δεδομένη, στην περίπτωση λ.χ. απεικόνισης του σώματος βρεφών».

Η θέση του ηλικιακού ορίου προστασίας στα 18 χρόνια, και όχι στα 15 που είναι το γενικό όριο της σεξουαλικής συναίνεσης (κατά το άρ. 339 ΠΚ), επεκτείνει την ποινική προστασία από την πορνογράφηση σε όλο το φάσμα της ανηλικότητας. Με αυτό τον τρόπο, όμως, δημιουργείται μια αντίφαση της έννομης τάξης, τουλάχιστον στις περιπτώσεις της παραγωγής, προμήθειας και κατοχής υλικού παιδικής πορνογραφίας, καθώς ενώ το μείζον (γενετήσια πράξη με ανήλικο, μεταξύ 15 έως 18 ετών) είναι ατιμώρητο, το έλασσον (πορνογράφηση του ανηλίκου και διατήρηση του υλικού) τιμωρείται. Με άλλα λόγια, ενώ η γενετήσια πράξη με 16χρονο είναι ατιμώρητη, η πορνογράφηση του 17χρονου, που επιδεικνύει τα γεννητικά του όργανα ή τελεί γενετήσια πράξη, είναι αξιόποινη (κατά το άρ. 348Α ΠΚ). Η συναίνεση του (ανήλικου) θύματος δεν αίρει τον άδικο χαρακτήρα της πράξης, ιδίως δοθέντος ότι πρόκειται για ανήλικο, ο οποίος κατά τον νομοθέτη δεν διαθέτει την ηλικιακή ωριμότητα ελεύθερης διάθεσης του εννόμου αγαθού της σεξουαλικής ελευθερίας για πορνογράφηση.

Μορφές παιδικής πορνογραφίας

Η πορνογραφία ανηλίκων διαπλάθεται στο σχετικό άρθρο του ΠΚ (άρ. 348Α ΠΚ) με πολλές μορφές: από ένα ελαφρύ πλημμέλημα (απλή απόκτηση πρόσβασης σε παιδική πορνογραφία) μέχρι ένα βαρύ κακούργημα (τον θάνατο του ανήλικου). Τρεις βαθμίδες διακεκριμένων περιπτώσεων, τιμωρούμενων με ποινές κάθειρξης μέχρι δέκα ετών, τουλάχιστον δέκα ετών και ισοβίων, αντίστοιχα, προβλέπονται στις §§ 4-5 του άρ. 348Α ΠΚ.

Έκθεση Εργαστηριακής Πραγματογνωμοσύνης για παιδική πορνογραφία

Κλειδί στην αξιολόγηση από το δικαστήριο της συμπεριφοράς του δράστη αποτελεί η Έκθεση Εργαστηριακής Πραγματογνωμοσύνης της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, μαζί με την αντίστοιχη προσκομιζόμενη τεχνική γνωμάτευση από την πλευρά του κατηγορούμενου. Η Έκθεση Πραγματογνωμοσύνης αφορά τα κατασχεθέντα πειστήρια του εγκλήματος: σκληροί δίσκοι, Laptops, DVD, κινητά τηλέφωνα, USB κτλ. Στα αρχεία που θα βρεθούν σε αυτές τις συσκευές θα εξετασθούν θέματα που θα κρίνουν την ενοχή του κατηγορουμένου, αλλά και την επιμέτρηση της ποινής. Ενδεικτικά:

 1. Το περιεχόμενο των απλά διαγραμμένων, οριστικά διαγραμμένων και μη διαγραμμένων αρχείων υλικού παιδικής πορνογραφίας,
 2. Η ύπαρξη ή όχι συστηματικής αποθήκευσης των αρχείων με δομή φακέλων/υποφακέλων,
 3. Η χρησιμοποίηση cloud storage και εξωτερικών σκληρών δίσκων,
 4. Η ανεύρεση μηνυμάτων με ανήλικους (sexting),
 5. Η ανταλλαγή μηνυμάτων με άλλους διακινητές υλικού παιδικής πορνογραφίας,
 6. Ο εντοπισμός ειδικού λογισμικού διαμοιρασμού αρχείων torrents,
 7. Ο εντοπισμός λογισμικού απόκρυψης ταυτότητας VPN (Virtual Private Network),
 8. Η χρησιμοποίηση Browser TOR (The Onion Ring) απόκριψης ταυτότητας,
 9. Εγκατεστημένα λογισμικά διαγραφής του ιστορικού προσπέλασης αρχείων,
 10. Εγκατεστημένα λογισμικά οριστικής διαγραφής (data wiping) με την μέθοδο επανεγγραφής πληροφορίας στο σημείο αποθήκευσής τους, καθιστώντας την επαναφορά της διαγραμμένης πληροφορίας μη εφικτή.
 11. Το ιστορικό αναζητήσεων υλικού παιδικής πορνογραφίας στις μηχανές αναζήτησης.

Δικαστική Πραγματικότητα στην παιδική πορνογραφία

Στην Ελλάδα είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις παραγωγής παιδικής πορνογραφίας. Οι περισσότερες υποθέσεις αφορούν στη διακίνηση και στην κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας. Μάλιστα, στην μέση δικογραφία που συντάσσεται ενάντια σε κάποιον κατηγορούμενο, βλέπουμε ότι συνήθως εξετάζεται η κατοχή μερικών δεκάδων φωτογραφιών. Πολλές περιπτώσεις όμως, αφορούν νεαρούς οι οποίοι από περιέργεια επισκέφτηκαν κάποια ιστοσελίδα και κατέβασαν μία ή δύο φωτογραφίες ή κατέβασαν ένα βιντεοκλίπ και μαζί του κατέβηκε υλικό παιδικής πορνογραφίας. Η ζωή των νεαρών αυτών, εφόσον καταδικαστούν, καταστρέφεται ολοσχερώς. Οι περισσότερες υποθέσεις δεν αφορούν κάποιον κατά συρροή εγκληματία, αλλά νεαρά άτομα τα οποία από περιέργεια επισκέφτηκαν κάποιο site και κινδυνεύουν με μία εξοντωτική ποινή.