Επισκεφθείτε μας: Κέντρο Αθήνας, Σταθμός Λαρίσης, Οδός Χωματιανού 31 (Πλησίον Μετρό) --- info@ziamparas.gr --- Καλέστε μας: 210 82 18 945 ή 6975 127 045

Sexting – Sextortion ΝΟΜΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Στο Sexting και στο Sextortion η διάκριση είναι λεπτή και θα πρέπει να γίνει κατανοητή για την νομικη αντιμετωπιση.

Sexting

Το sexting είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση διαδικτυακού εγκλήματος. Καταρχάς, είναι ένα πρόσφατο φαινόμενο που αφορά στην αποστολή γυμνών ή ημίγυμνων φωτογραφιών μέσω κινητού ή άλλης ηλεκτρονικής συσκευής σε άλλο άτομο. Στο σημείο αυτό, είναι σημαντικό να επισημανθεί εκ των προτέρων ότι το sexting ως συμπεριφορά δεν είναι ποινικά κολάσιμη πράξη. Η ποινικοποίηση του ξεκινά, όταν η πράξη ξεφύγει από τα νόμιμα όρια και αφορά την διακίνηση υλικού πορνογραφίας ανηλίκων (ΠΚ 348Α).

Sextortion

Το Sextortion («Σεξβιασμός» ή «Σεξουαλικός Εκβιασμός»), αποτελεί ένα είδος sexting που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Το Sextortion ετυμολογικά προέρχεται από τις αγγλικές λέξεις “sex + extortion”, το οποίο στην ουσία σημαίνει σεξουαλικός εκβιασμός. Είναι, δηλαδή, το έγκλημα που έχει σχέση με σεξουαλικές πράξεις και εκβιασμό.

Υπάρχουν διάφορες συμπεριφορές που μπορούν να χαρακτηριστούν ως sextortion. Για να γίνει πιο κατανοητό, μια ερμηνεία είναι η χρήση σεξουαλικών μηνυμάτων, φωτογραφιών ή video με σκοπό την χειραγώγηση/ εκβιασμό κάποιου στην παραγωγή σεξουαλικών φωτογραφιών, videos ή για συνάντηση στην πραγματική ζωή, ώστε να έρθουν σε συνουσία. Ένα διαφορετικό σενάριο είναι ότι πολλοί δράστες χρησιμοποιούν το υλικό που συλλέγουν από τα θύματά τους με σκοπό να τους χειραγωγήσουν και να αποσπάσουν χρήματα από αυτά.

Sexting & Sextortion – ΝΟΜΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

  • Κακούργημα: Διακίνησης υλικού πορνογραφίας ανηλίκων, άρθρο 348Α – Ποινικός Κώδικας.
  • Πλημμέλημα: Προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας, άρθρο 337 – Ποινικός Κώδικας.
  • Πλημμέλημα: Εξύβριση, άρθρο 361 – Ποινικός Κώδικας.
  •  Αδικοπραξία: άρθρο 57 – Αστικός Κώδικας – Δικαίωμα στην προσωπικότητα.